Városi kerékpár választás esetén érdemes figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt megvásárolnánk a bringánkat. Az alábbi 5 pontban felsoroljuk a legfontosabb szempontokat:

1.) Komfort mindenek felett városi kerékpár választás esetén.
A városi biciklit többnyire rövidtávon használjuk, munkába járásra, bevásárlásra, vagy a gyermek suliba, oviba fuvarozására. Ezért egy jó városi biciklin felegyenesedve érdemes ülni, így a forgalmat is jobban át lehet látni és hátrapillantani is könnyebb, hiszen magasabban lesz a fejünk. A nyereg lehet széles és párnázott, vagy rugós felfüggesztésű, a markolatok is legyenek kényelmes profilú komfort modellek.

2.) Egyszerűség és megbízhatóság
A városi kerékpárokhoz a legjobban az agyváltók passzolnak, ahol a teljes áttétezés és a váltómechanika a hátsó agyon belül található, így csak nagyon ritkán igényel karbantartást. A lánc rendszeres kenése viszont ajánlott.

3.) Variálhatóság
Egy városi biciklinél fontos, hogy minél több dolgot lehessen rajta szállítani. A hátsó csomagtartó itt alapkövetelmény, amire utána könnyedén felszerelhetünk egy nagy hátsó kosarat, vagy egy oldaltáskát. Az előre szerelt kosarak igazán nőiesek. Ezekből létezik gyorszáras levehető és pálcás kivitel is. Gyerekülés szinte bármilyen városi bringára felszerelhető. A csomagtartóra szerelhető gyerekülés a leggyakoribb megoldás, de az előre szerelhető is jó választás.

4.) Világítás
Városi bicikliken a legjobb megoldás az agydinamó, amit sosem felejtünk otthon, karbantartásmentes és esztétikus.

5.) Külön utakon – városi kerékpár választás csak bringázásra
A városi kategória testvére az urban kerékpár, ami szintén városi felhasználásra szánt biciklik, de elsősorban stílusorientált járművek sétabringázásra, a fent leírtak nem jellemzőek rájuk.