Ha a reggeli étkezés jut eszünkbe, akkor legtöbben a kenyérre, zsömlére, és a felhasználásukkal készített gazdag szendvicsekre asszociálunk. Vannak azonban olyanok, akiknek speciális étrendet kell tartaniuk emésztőszervi megbetegedésük miatt. Tipikusan ilyen egészségügyi probléma a gluténérzékenység, mely a vékonybél egy részét érinti. Itt a bélbolyhok elhalnak a glutén jelenléte miatt. A szervezet autoimmun reakciója miatt fogyás, hiánybetegségek jelentkeznek, de gyakori tünetnek számít a puffadás, a hányinger, a hasmenés is.

Ezek a tünetek sokaknál nem is jelentkeznek, csak valamilyen nőgyógyászati, bőrgyógyászati vagy reumatológiai probléma hívja fel a figyelmet arra, hogy a glutént ajánlott kiiktatni az étrendből. Ilyenkor megreformálásra szorulnak az étkezési szokások, és számos, glutént tartalmazó ételt és alapanyagot ki kell szűrni abból. Jó hír azonban, hogy a kenyérről, vagy a sokak kedvencének számító gofriról sem kell lemondani, mindössze az ezek készítéséhez használt lisztkeveréket célszerű körültekintően megválasztani.

Egy lusta vasárnapi délelőttre tökéletes tud lenni ez a recept. Természetesen nem csak az édesszájúak találhatják meg a megfelelő alternatívákat, hanem azok is, akik rajonganak a pizzákért. Gluténmentes pizza lisztkeverék segítségével úgy élvezheted az olaszos ízeket, hogy közben nem kell saját egészséged rovására kompromisszumot kötnöd. Ugyanakkor fontos, hogy köretfélékben találd meg azokat a lehetőségeket, melyeket büntetlenül fogyaszthatsz a hétköznapokban.

 

A quinoa például a legjobb választás lehet, hiszen magas fehérjetartalommal bír és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyni vágyók számára is ajánlott. Segít enyhíteni a belekben fennálló gyulladásokat és remek gluténmentes ételek készíthetőek belőle. Hasonlóképp kedvelt és keresett az érintettek körében a köles, ami szintén gazdag B-vitaminokban és immunerősítő hatással is bír. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, párolt zöldségekkel keverhető és akár vegán finomságként is megállja a helyét.

A tarhonyára emlékeztető ízzel és állaggal bíró hajdinával sem lőhetsz mellé, ha gluténérzékeny vagy, de érdemes kipróbálnod az amarántot is. Ez megjelenésében hasonlít a quinoához, viszont a diót idéző ízzel rendelkezik, ami fogyasztását egészen különleges gasztronómiai élménnyé teszi. Ha ajánlott kerülnöd a glutént, akkor is megszámlálhatatlanul sokféle étel alternatívát iktathatsz be mindennapjaidba.