Vajon milyen szerszámok tartoznak egy barkácsláda alapvető felszereléséhez? Induló háztartásod van, és szeretnéd beszerezni a legszükségesebb eszközöket? Esetleg szívesen kipróbálnád a fúrást-faragást, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Ebben a cikkben ismertetjük az 5 legfontosabb kelléket, amely semmiképp sem hiányozhat egy szerszámtárolóból.

Miért fontos a munkavédelem? 

Mielőtt belevágnál egy komolyabb asztalos munkába, elengedhetetlen, hogy maximálisan tisztában legyél a munkavédelmi szabályokkal és eszközökkel. A védőruházatra vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyása baleset-, sőt életveszélyes is lehet, ezek az alábbiakat érinthetik:

  • szem- és arc (hegesztő szemüvegek stb.);
  • fej (sisakok stb.);
  • kéz- és kar (precíziós kesztyű stb.);
  • hallás (füldugók, -tokok stb.);
  • légzés (maszkok stb.);
  • láb (speciális csizmák stb.);
  • munkaruházat (overálok stb.).

A barkácsláda 5 nélkülözhetetlen szerszáma 

Költözésnél érdemes fontolóra venned egy jól felszerelt barkácsláda beszerzését. Ha például falemezt szeretnél az asztallaphoz rögzíteni, alapvető a szorító megléte. Erre persze egy olyan barkácsműhelyben, ahol van beépített satu, nem lesz szükséged. A megfelelő szerszámok gyorsabbá, könnyebbé és hatékonyabbá tehetik a munkádat.

1.     Kalapács 

Ha csak ismerkedsz az asztalos mesterséggel, érdemes könnyebb, 1,2 kg súly körüli gumikalapácsot venned. Ez a típus főleg a kisebb, finomabb munkálatokhoz ideális, hiszen egyszerűbb használni, mint a nehezebb és méretesebb lakatos- vagy fakalapácsot.

2.     Fogók és csavarhúzók 

A kombinált fogót többféle házkörüli probléma elhárításánál is igénybe vehetheted. Nagy segítséget jelenthet például kábelvágásnál, csövek cseréjénél vagy akár dróthajlításnál is. A csavarhúzó készlet vagy csavarhúzó gép pedig még praktikusabb lehet.

3.     Barkácsláda fűrész nélkül? 

Egy barkácsláda sem nélkülözheti a kézifűrészt. Univerzális eszközről beszélhetünk, hiszen egyaránt alkalmazhatjuk kerítéslécek vágásához, parkettázáshoz, sőt még fadaraboláshoz is. Az elektromos gépekkel szemben a kézifűrész egyszerűen használható szerszám.

4.     Csiszolópapír 

Kézi csiszolópapírból is találhatsz finomabb, illetve durvább változatot. Ha azonban úgy érzed, „kinőtted” a hobby ezermester kategóriáját, nézz szét a csiszolópárnák és csiszolóblokkok között. Ezeket a kellékeket is a legváltozatosabb szemcseméretben szerezheted be.

5.     Egyéb eszközök 

A különböző tömítések és tiplik, csavarok és szegek, valamint spaklik, ecsetek és festőhengerek nélkül egy háztartás szinte nem is nevezhető háztartásnak. Egy leesett polc vagy lepattogzott festék esetében ugyanis bármelyik percben nagy szükség lehet rájuk.

Mire jó a barkácsláda? 

A megfelelő szerszámok beszerzése nem nagy ördöngösség, a hiányuk viszont komoly kihívás elé is állíthat bennünket. Az eszközökön kívül azonban nem szabad megfeledkezned a tárolóról sem. Egy barkácsláda segítségével a kellékek mindig tisztán, rendezetten és egyben tarthatók, megkönnyítve ezzel a munkavégzés gördülékenységét.