A potencianövelés több szempontból is olyan téma, aminek érdemes részletesen utánajárni. Az egyik ilyen szempont az, hogy nagyon sokakat érint. A közhiedelemmel / -gondolkodással ellentétben a fiatalok is megsínylik ezt a témát.

 

Potenciazavar fiatal- és időskorban

Statisztikákból megtudhatjuk, hogy a szexuális aktus kudarca, akár sorozatos is, egyáltalán nem ritka már tinédzser korban sem. A fiatal- és időskori potenciazavarok mögött azonban természetesen nem ugyanazok a fő okok.

Potenciazavarról akkor beszélünk, ha a kívánt szexuális aktus nem történik meg. Ez azt jelenti, hogy a vágy megvan rá, de mégsem sikerül. Ha a vágy hiányzik, az egy másik kategóriába tartozik: a hormonháztartási gondokkal járó libidócsökkenés az orvostudomány definíciója szerint nem ide tartozik.

Míg idősebb korban a fiziológiai okok (urológiai megbetegedések, ideggyógyászati gondok, prosztatabetegségek, stb.) gyakoribban megtalálhatók a háttérben, fiataloknál a mentális tényezőket kell kiemelni. Ilyenek a szorongás, a teljesítési kényszer, a pornófilmek (egyébként teljesen valóságtól elrugaszkodott) helyzeteinek rekonstrukciójának lehetetlensége, a félelem a felsüléstől és általánosságban az önbizalomhiány.

A kevésebb önbizalommal rendelkezők esetében mindez gyakrabban fordul elő. Az első aktusok során könnyebb pánikolni, amely sikertelenséghez vezethet: ez pedig tovább folyva sorozatos sikertelenségeken át egy olyan ördögi körhöz is vezethet, amely akár teljes impotenciát is okozhat. De sehol nincs kőbe vésve, hogy bárkinek is ezt az utat kell bejárnia.

 

Mi a teendő potenciazavar esetén?

Le kell győzni a félelmeket és professzionális segítséget kell kérni. A legfontosabb a valós ok kiderítése, ebben a szakorvosi vizsgálat segíthet. Míg a mentális okokat szexuálpszichológus segíthet orvosolni, a testi okokat (urológiai gondok, rejtett gyulladások, stb.) a különböző gyógyszerek gyógyítják.

 

Mit tehetek partnerként?

Az egyik legfontosabb tényező, még akkor is, ha ez nagyon nehéz a potenciazavaros partner sokszor elutasító (ideges, mérges, önáltató, stb.) viselkedése miatt, az empátia, a segítség, a nyugodt beszélgetések, a közös megoldáskeresés.

 

Milyen gyakori a potenciazavar idősebb korban?

Negyven év felett minden második férfi küzd merevedési problémákkal világszerte. Ezt felmérések, tanulmányok, kutatások is igazolják. A pontos okok felfedésére, ahogy említettük, szakértőre van szükség, de tudjuk, hogy rizikó tényezők az egyes gyógyszerek mellékhatásai, neurológiai betegségek kórképei, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri problémák, a dohányzás, az alkohol- vagy drogfüggőség, az urológiai problémák és a prosztatagyulladás is.

 

A fő kiváltó okok testiek vagy lelkiek?

Korábbi kutatásokat böngészve arra fogunk jutni, hogy az esetek 4/5-ében pszichés okok álltak az erektilis diszfunkció (potenciazavar) mögött. Azonban az újabb kutatások egyre több testi okot is feltárnak, de manapság a két ok között is egyre több összefüggés kerül elő.