A plafon beázása nem csak esztétikailag zavaró, de akár komoly szerkezeti károkat is okozhat, ami veszélyezteti az épület biztonságát. Persze mindezek mellett az esztétikára is negatívan hat, nem beszélve az egészségünkről, hiszen a hideg, nedves felületeken a gombák könnyen megtelepednek. De kezdjük az elején és nézzük meg, hogy minek lehet köszönhető a plafon beázás.

A plafon beázás lehetséges okai

A plafon beázása többféle okokból alakulhat ki. A leggyakoribb eset a tetőn keletkezett sérülések, mint például repedések vagy hiányzó cserepek, amiken keresztül a csapadék bejut az épületbe. Egy nagyobb széllökés, akár lesodorhatja a cserepeket, de már az is elég, ha csak elmozdítja azokat. Az idő múlásával a vízszigetelő anyagok kopnak, repedeznek, ami szintén lehetőséget ad a víznek, hogy beszivárogjon. A mennyezet feletti vízvezetékek meghibásodása esetén a szivárgó víz könnyen okozhat beázást. Meleg, párás levegő esetén a mennyezeten kondenzálódhat a víz, ami nedvességfoltokat hagy maga után, különösen hidegebb időszakokban. Mit tehetünk azonban, ha már megtörtént a plafon beázás?

Plafon beázás javítási módszerek

A plafon beázás mértékétől és forrásától függően többféle javítási módszer létezik. Ha a tető az oka, a sérült vagy hiányzó részeket ki kell cserélnünk. Amennyiben a vízvezetékek okozzák a problémát, szakember segítségével fontos javíttatnunk a sérült részeket. Amennyiben a plafon beázás oka az elavult szigetelés, új, modern anyagokkal való helyettesítés javasolt. Páramentesítők használata, illetve a szellőzés javítása pedig segíthet a kondenzáció elleni küzdelemben.