A merevedési zavar, másik néven „erektilis diszfunkció”, nem kizárólag az idősek korosztályának a betegsége. Ez a statisztikák szerint a 40 éves kor alatti férfiak 4‑10 százalékát érinti. Azonban egyesek szerint az ilyen témákban a statisztikai adatok nagyon komolyan „alullövik” a valós számokat. Merevedési zavarról akkor van szó, ha a merevségi állapot vagy nem elég a közösülés elkezdéséhez, vagy annak befejezéséhez. A háttérben állhat szervi ok (betegség), és állhatnak lelki okok is.

 

Milyen társbetegségek járhatnak a merevedési zavarral?

A négy fő betegség, amelyek ezzel járnak:

  • az érbetegség, hipertónia (magas vérnyomás),
  • a magas koleszterin,
  • a cukorbetegség, vagy
  • a depresszió.

Mik okozzák a merevedési zavart?

Az új vizsgálatok szerint leggyakrabban több különböző ok együttes hatása hozza el a kórismét. A merevedési zavar lehet organikus eredetű, miközben a pszichés elemek is szerepet játszanak benne. Az előfordulást emellett növeli a kor előrehaladta és egyes krónikus betegségek megléte.

Az alábbiak okozzák a merevedési zavart az idő nagy részében:

  • gyógyszerek, pl. vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok vagy a kábítószerek,
  • az alkohol, vagyis a túlzásba vitt alkoholfogyasztás után nem jön létre az erekció,
  • lelki tényezők, akár több is egyszerre, mint a depresszió, a stressz, a harag, a szorongás, és/vagy az önkép zavara,
  • az elhízás, amely hatására a tesztoszteronszint termelése csökken.
  • más betegségek (a már említettek mellett a sclerosis multiplex, gerincvelő sérülés vagy prosztata megbetegedések), vagy más olyan betegségek, amelyek az izmokra vagy a vérkeringésre vannak hatással.

 

Hogyan lehet kezelni a merevedési zavart?

A két fő vonulat a non-invazív és az invazív kezelés.

A non-invazív kezelés az okot kiváltó betegség(ek) kezelése, életmódváltás, más gyógyszerek szedése vagy gyógyszerek elhagyása. Nem utolsósorban ezért is érdemes lehet abbahagyni a dohányzást, az alkohol fogyasztását, vagy illegális kábítószerek fogyasztását is.

Más non-invazív kezelés a pszichoterápia, sokszor indokolt a szexuálpszichológus vagy pszichiáter bevonása is. Emellett lehetőség van gyógyszeres kezelésekre is, és vákuumos eszközök alkalmazására is. Ez utóbbit akkor szokták ajánlani, ha az erekció létrejön, de a beteg ezt nem tudja megtartani.

Az invazív kezelések közé tartozik az öninjekciózás, vagy ennek alternatívája, amely kúpot helyez fel 5 cm mélyen a húgycsőben; és a műtéti megoldás is. Ez utóbbi nagyon ritka, és célja a kismedence és a pénisz artériás vérellátásának javítása. Esetenként pénisz protézis is felhelyezésre kerülhet a pénisz két oldalára, így a páciens dönti el, hogy mikor és mennyi időre tart fenn erekciót.

 

Tapasztalat első kézből?

A potencianövelés kényes téma tud lenni, de szerencsére vannak már olyan oldalak, ahol többet megtudhat más emberek tapasztalatairól a Viagra gyógyszerrel kapcsolatban