Thermometer avagy a magyar hőmérő

Bizonyára minden család portáján belül akadnak különböző mérőműszerek. Az angol thermometer magyar megfelelője a hőmérő. Mikor használjuk ezt a kis mérőműszert? Mondhatni naponta, hiszen tavasszal, ha a lágy napsugarak finoman simogatnak, vetünk egy pillantást erre az eszközre, hogy tudomásul vegyük, mennyire van meleg. Nyáron, ha túl nagy a kánikula és egyre inkább azt érezzük, hogy elviselhetetlen, amikor már azt hisszük, hogy ennél melegebb nem lehet, hát íme, csak 34 fokot mutat a thermometer.

Ősszel, amikor az időjárás egyre mostohább, szinte biztatjuk a Napot arra, hogy többször is előbukkanjon, hogy egyre csak nőjön és nőjön a fokok száma. A télről már nem is beszélve. Az a sok mínusz a hőmérőn borzasztóan rosszul esik, még akkor is, ha a legmelegebb pulóver és bundás kabát van rajtunk. Mindenesetre a kinti hőmérőnek igencsak informatív funkciója van.

Ha készülünk valahová és sejtésünk sincs arról, mibe öltözzünk, elég csak ránézni az ablak mellett lévő hőmérőre és máris lesz elképzelésünk a kinti időjárásról. De nem árt egy olyan helyet találni számára, ahol valódi értéket mér. Ugyanis nem mindegy, hogy hol helyezzük el a thermometert. Ha egy nagyon huzatos, szeles helyre akasztjuk ki, valószínűleg, kevesebb fokot mér majd, mint ami a valóságban van. Ha egy olyan zugba rejtjük, ahol a tűző Nap délelőttől napestig süti, akkor is félrevezető információt olvashatunk le róla.

A thermometer ideális helye a háznak az a pontja, ahol a napsütés, szél, eső, fagy egyformán éri. Így nagyobb valószínűséggel állapíthatjuk meg, hogy mikor hány fok van.