Ne legyen biztos abban, hogy lesz majd nyugdíja!

Úgy véli, a nyugdíjas éve majd viszonylagos anyagi biztonságban telnek? Azt gondolja, hogy kevesebb kiadásra számíthat, és így elegendő lesz az állami nyugdíj? Sajnos ki kell ábrándulnia, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugdíjak már szinte ma sem elegendőek a megélhetésre. Az öngondoskodásban rejlő erőre nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen ez az egyetlen járható út ahhoz, hogy valóban sikerüljön megőrizni a nyugdíjas években is az életszínvonalat.

A nyugdíjcélú megtakarítások a NYESZ számla kínálta lehetőségektől kezdődően a nyugdíjbiztosításig széles választékban jelen vannak a piaci kínálatban, ám a választás közülük nem is olyan egyszerű. Ha nem igazodik el a lehetőségek között, segíthet Sebestyén András nyugdíj tanácsadó, aki jelentős tapasztalattal, független szakértőként igyekszik elkalauzolni a területen.

Sajnos tény, hogy a nyugdíjas években egyre több kiadással kell számolni, hiszen ekkor az egészségmegőrzés kiemelt jelentőséggel bír. A gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek és a különféle kezelések igen sokba kerülnek, és gyakran a család sem tud megfelelő támogatást nyújtani ezekhez. Ilyenkor jön jól, ha a munkával töltött évek alatt előre gondolkodik, és él az öngondoskodási lehetőségek egyikével. Már havi minimális összeggel is indulhat, ráadásul állami támogatás is igénybe vehető a megtakarítások után minden évben, ezzel is növelve a majd nyugdíjba vonuláskor igénybe vehető összeget.