Mire jók, mik az erősségeik az úgynevezett kompozit anyagoknak?

wpc

A fa-műanyag kompozit (más néven WPC) a wood-plastic composit. Faőrleményből vagy bambuszból készítik, és ehhez kevernek hozzá műanyagot, valamint színezőanyagokat. Ez az anyag egyáltalán nem tud elkorhadni és nem is szálkásodik. Kisgyermekes családoknál is bátran fel lehet helyezni padlóburkolatnak vagy akár kerítésnek is. Mivel alacsony a karbantartási igénye így sokkal kifizetődőbb, mint a hagyományos fából készült burkolatok, kerítéselemek. A faburkolatokkal ellentétben nem szükséges szakértelem a felszereléséhez és a fára jellemző hibákkal sem kell számolni, amely lehet már eleve esztétikai vagy menet közben bekövetkező állapot romlás. A WPC burkolatokból készíthetünk járófelületet, de akár kerítést is.

Az ősz amúgy is a kerti munkákról szól, így a barkácsolás is bátran szóba jöhet. Ilyenkor lehet nekifogni a terasz elkészítésének is, amely természetesen készülhet WPC anyagból is. Amennyiben most ősszel lefektetjük az új burkolatot, úgy már tavasszal az új teraszon sütkérezhetünk és hallgathatjuk a madarak csicsergését.

Biztosak lehetünk abban, hogy a WPC burkolat nem fog megvetemedni jövő tavaszra és nem is fog meghajlani egyetlen léc sem belőle. A burkolatot többféle színben is meg lehet rendelni, így bármilyen színű is a domináns szín otthonunkban, biztosan találunk hozzá illő színvilágot a WPC burkolatok között. A burkolatot bátran elhelyezhetjük kültéren is, hiszen a hangyáknak és a termeszeknek és egyéb rovaroknak is ellenáll. Nem szuvasodik, mint a hagyományos faanyagok és abban is biztosak lehetünk, hogy a harkályok is messzire elkerülik.

A burkolat testreszabható és az egyedi igényekhez is könnyedén igazodik, hiszen akár fix méretben akár egyedi méretben is megrendelhető. A környezetet teljes mértékben kíméli és újrahasznosítható. A burkolat újrahasznosításkor 100 százalékban újra feldolgozható, így aki védi a környezetét az mindenképpen emellett a burkolat mellett döntsön. A WPC B1-es tűz besorolás alá esik, azaz eddig a szintig képes meggátolni a tűz elterjedését. Sokkal kevésbé gyúlékony, mint fa társai. Feldolgozhatóság szempontjából pedig érdemes megemlíteni, hogy gyalulható, fúrható, fűrészelhető és még szegelhető is.