Ki hallott már a Civaqua-ról?

A civaqua egy kezdeményezés Debrecen városában. A projekt elnevezése, miszerint civaqua, egy mozaikszó, mely két összetevője a civ, vagyis civis és aqua, a város lakosságára és a vízre utalva.

A civaqua projekt Debrecen városának, illetve annak környezet állapotának javításáról, megóvásáról szól. Napjainkban kiemelt fontosságúvá vált Debrecenhez tartozó Nagyerdő kiszáradásának megakadályozása, a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztése, valamint az erdőspusztai tavak vízpótlása.

Az összesen tizenhat millió forintnyi tőkéből, mely az elmúlt évek során ezen nemes célokra összegyűlt, a civaqua program elkezdődött. A civaqua projekt hátterében nem csak egy időszakos megoldást, amolyan „gyors tűzoltást” szeretnének finanszírozni, hanem az egész térség hosszú távú megmentésére összpontosítanak a program megálmodói.

Azáltal, hogy a Debrecen és környéke természetének állapota már hosszú évek óta romlik, olyan megoldás után kellett néznie a szakembereknek, ami úgy az élővilágnak, mint az emberek megélhetésének a segítségére lehet.

A tapasztalható természeti változások, vagyis a talajvíz leszállása és a klímaváltozás okán folyamatos hanyatlásnak indult az élővilág. Ezt csak nagy összefogással és állandó fókusszal, illetve motiváltsággal lehet orvosolni, ami a civaqua program résztvevőire jellemző.

A civaqua képviselői úgy tervezik, hogy a projekt több ütemben tud megoldást nyújtani a térség vízellátásának ügyében. A civaqua program első ütemezése a Tócó ér vízellátásáról szól.  Ide a víz  a Tiszából érkezik egy ezerhatszáz milliméteres csővezetéken keresztül, másodpercenként kétszázhetven liter formájában, melyben nagy segítséget nyújt a Keleti főcsatorna közelében kiépített szivattyútelep. Az említett csővezeték a Tisza és a  Józsa térséget köti össze és éltető vízzel látja el a területet. A szivattyútelep állandó működését pedig egy napelem park fogja biztosítja. Hát nem jól hangzik?