Így működik egy életbiztosítás adózása 2019-ben

életbiztosítás
életbiztosítás

Az eletbiztositas.com-hoz hasonló oldalakon minden szükséges információt megkaphat az életbiztosítások adózásáról. Az életbiztosítások ma már nem csak váratlan események idején nyújtanak segítséget, hanem megtakarításra is tökéletesek. A befektetéssel kombinált termékek az úgynevezett unit-linked biztosítások és ezeket sokan túlzottan kockázatosnak tartják. A garantált kamatú életbiztosítások, azonban segíthetnek a megtakarítások elérésében. 2019-ben érdemes ezt az életbiztosítási fajtát választani.  Az etikus életbiztosítási koncepció és a TKM, azaz a teljes költségmutató bevezetése sokat segített az ügyfeleknek.  Garantált-, valamint befektetéssel kombinál életbiztosítások is köthetők.

 

Mind a kettő életbiztosítás esetében érdemes használni az életbiztositas.com-on elérhető kalkulátort, amely segíteni fog a számolásban és abban is, hogy tisztán lássuk egy-egy biztosítás költségeit. A kockázatmentes előre kiszámítható megtakarítási forma a garantált életbiztosítás.  Ez ugyan egy kockázatkerülő és jól kiszámítható konstrukció, de hátránya is van. Nézzük az előnyöket. Jól kalkulálható, hiszen előre megmondhatjuk, hogy havonta mekkora összeget szeretnénk befizetni és tudni fogjuk azt is, hogy a futamidő végén mekkora összegre számíthatunk. Hátránya, hogy alacsony kockázati eszközökbe fektetik be a pénzünket, azaz a kamat sem lesz túl magas. Általában állampapírokba fektetik a pénzt, így a mindenkori állampapír kamatjával számolhatunk.

 

Akik hajlanak egy kis kockázatvállalásra, azoknak a befektetéssel kombinált életbiztosítás fog beválni. Itt magasabb hozamot lehet elérni, de ennek fejében nem tudjuk, hogy mekkora lesz a lejárati összeg a futamidő végén. Mi ügyfelek dönthetjük el, hogy mibe szeretnénk fektetni a pénzünket, így csakis tőlünk függ a lejárati összeg nagysága.  Különféle értékpapír-csomagok közül lehet választani. A biztosító által fizetett alapkezelőnek is érdeke, hogy minél magasabb legyen a hozam, hiszen ő is azután kapja a részesedését. Mérsékelt kockázatvállalás mellett 6-8% hozamot is el lehet érni befektetésünkkel. Természetesen a hozamok évente változnak, így elképzelhető, hogy egyik évben 15%-os a hozam, míg a rákövetkező évben csak 3 és így tovább. Ezt az életbiztosítást csak hosszú távra érdemes megkötni, hiszen a jobb és a rosszabb évek kiegyenlítik egymást, de ehhez idő kell.