Dugulás ellen csőgörénnyel

Dugulás ellen

A csőgörény, vagyis a lefolyótisztító spirál egyszerű és nagyon hasznos eszköz. Többnyire a vízvezeték szerelők kezében látjuk, pedig bárki képes elboldogulni vele. Kifejezetten ajánlott beszerezni egyet otthonra is, mert bármikor jól jöhet a konyhában vagy a fürdőszobában fellépő dugulások ellen.

A csőgörény akkor következik, ha a pumpával nem sikerül megszüntetni a dugulást. Csavarjuk le a mosogató vagy a mosdó szifonját és alaposan tisztítsuk ki, a benne lévő vizet pedig engedjük egy tálba. Elakadt hajcsomók esetén egy dróttal próbáljuk meg kipiszkálni a gócot, majd csavarjuk vissza a szifont.

Készítsünk elő törölközőket és terítsük őket a mosdó köré. Távolítsuk el a lefolyó fedelét és az óramutató járásával megegyező irányban kezdjük el bevezetni a csőgörényt. A kaparófej ekkor elkezd körbe forogni a csőben. Juttassuk le olyan mélyen, amennyire csak tudjuk.

Ha ellenállásba ütközünk, ne nyomjuk tovább, tekerjük visszafelé. Amikor a spirál vége már a lefolyó nyílásánál jár, fogjuk meg a szárat és óvatosan húzzuk ki, nehogy a kaparófej által összeszedett szennyeződés visszacsússzon róla a csőbe. Ismételjük meg néhányszor, majd bőségesen öntsünk forró vizet a lefolyóba.

Így használjuk helyesen a csőgörényt:
A csőgörény a legegyszerűbb elven működik és ahhoz sem kell túl sok kézügyesség, hogy használni tudjuk. A lefolyók tisztításához a vízvezeték szerelők is ezt az eszközt veszik elő a leggyakrabban, házi használatra olcsón és bárhol beszerezhető.

A konyhai mosogató, a fürdőszobai mosdó, zuhany és fürdőkád, valamint a padlóösszefolyó dugulásának elhárításához használhatjuk elsősorban a csőgörényt, vagyis a lefolyótisztító spirált. Wc esetében már bonyolultabb a feladat, mivel szinte biztos, hogy a csészét le kell szerelni, ez pedig sokszor még a szakember kezei között is eltörik.

A kézzel hajtott spirálokkal óvatosan bánjunk, ne tuszkoljuk erővel a csőbe, ha már nem megy tovább. Nagyon könnyen összetekeredhet és elakadhat a lefolyóban, kiszedni csak szerelő fogja tudni. Érdemes gumikesztyűt, sőt, ha korábban már vegyszeres lefolyótisztítót is használtuk, védőszemüveget alkalmazni, mert a csőgörény használata közben ez kifröccsenhet a lefolyóból.

Fokozatosan toljuk a csőbe a spirált, ha megakadna, az óramutató járásával megegyezően tekerjünk rajta néhányszor. Ha elérte a lefolyó végét, lassan húzzuk kifelé visszafelé tekerve. A műveletet a forró vizes öblítéssel zárjuk.