A díszes egyiptomi nyakékek története

egyiptomi nyakek
egyiptomi nyakek

Talán a legszebbek a világon az egyiptomi ékszerek, amelyek sokszor különleges drágakövek felhasználásával készültek. Karpereceket, medálokat, gyűrűket is készítettek már az ókori Egyiptomban. Régen nem divathóbort volt az ékszerek viselése, hiszen az ékszerekkel jelezték a férfiak és a nők is, hogy milyen társadalmi státuszban vannak. Az ékszerek készítéséhez mindig valamilyen motívumot használtak fel, amely vallási, állat vagy növényvilágból eredt.

Az alkalmazott nemesfémek közül leggyakrabban az arany ragadta meg a készítők figyelmét, így ebből az ékszerből készült a legtöbb. Az arany amellett, hogy ékszerként funkcionált, képes az energia vezetésére és tárolására is. Minden pap és fáraó csak arany ékszert viselt, hiszen az örök élettel azonosították az aranyat és az ékszereket is. Az aranyból készült ékszerek mellett az amulettek is nagyon népszerűek voltak, amelyet a gazdagabb és a szegényebb társadalmi réteg egyaránt viselt. A tiet-csomót és az Ankh-amulettet külön is érdemes itt megemlíteni. Az uralkodókat az ókori egyiptomiak mindig koronával különböztették meg.

Az egyiptomi nyakékek nagyon nagy népszerűségre tettek szert és minden egyiptomi arra vágyott, hogy a legkülönlegesebb nyakéket viselhesse. Lótusz, szkarabeusz, ureusz kígyó, keselyű volt a leggyakrabban használatos motívum az ékszerkészítéseknél. A legtöbb gyönyörű nyakék a sírokból még mind a mai napig előkerülhet, amelyek ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Leginkább a fővárosban űzték az aranyművességet, de a nagyobb városokban is megtalálhatók voltak az ékszerkészítő műhelyek. Emellett természetesen a templomi műhelyekben is sok ritkaság készült. Ptah isten memphiszi templomát érdemes megemlíteni, amely abban az időben talán a leghíresebb volt. Az importált aranyat megtisztították, majd olvasztótégelybe helyezték és olvasztás után pedig az öntőformákba töltötték. Minél magasabb volt az arany karátszáma, annál könnyebb volt a megmunkálása, így ezeknek az ékszereknek a többsége igen magas karátszámmal bír.

Az egyiptomi nyakékekről itt bővebben is olvashatsz.