Az arany ékszerekről

Az arany ékszerek szépek, elegánsak, sokunk kedvelt kiegészítői. Ki a nagyobb ékszereket kedveli van, aki pedig a kisebb, finomabb, diszkrétebb darabokat részesíti előnyben. Azonban a valóban jó minőségű és szép arany ékszerek a drágább ár kategóriába tartoznak. Cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy aki arany kiegészítőt vásárol, valójában mit is kap a pénzéért.

Első és legfontosabb tudni való, hogy a az a fogalom, hogy színarany a gyakorlatban nem létezik. Színaranyból azért nem készítenek ékszereket, mivel ez az anyag túlságosan lágy ahhoz, hogy hosszabb távon viselhető legyen. Ebből adódik, hogy az alapanyagot különböző fémekkel ötvözik a könnyebb kezelés és a tartós viselet érdekében.

De akkor mégis honnan lehetünk bene biztosak, hogy valóban aranyból készült ékszert tartunk a kezünkben? Magyarországon 1867 óta törvény rendeli el az ún. nevezett fémjel beütését az arany s ezüst ékszerekbe. Ezekből a jelekből kiolvashatjuk, hogy hol készült az ékszer és milyenarányban ötvözték más fémekkel, a jel nélkül az arany ékszer csupán tört-aranyként értékesíthető.

Az arany rendkívül jól nyújtható, kevés megmunkálással is remekül alakítható anyag. Ennek köszönhetően könnyen készíthetőek belőle akár a súlyánál többet mutató arany ékszerek. A kémiai behatások nagy többségével szemben ellenálló ugyan, de bizonyos kozmetikumok okozhatnak nem kívánt elszíneződéseket, extrém esetben akár károsíthatják is az ékszer felületét.

Ékszereinket feltétlenül vegyük le ha gyógyfürdők vizeiben kívánunk megmártózni, mivel ezekben a vizekben olyan kémiai anyagok találhatóak, melyek maradandó károsodást okozhatnak kedvenc gyűrűinken, nyakékeinken.

Kövekkel kiegészített ékszereinket, különösen gyűrűinket mindenképpen vegyük le fürdés és mosogatás, fizikai munka esetén, mivel nem csak az ékszer, hanem bőrünk is károsodhat.

Szemekből összeállított nyakláncunk viselése során is legyünk óvatosak! Lehet, hogy ezek a darabok hajlékonynak tűnnek, de csak egy bizonyos pontig azok is, de ha túl lépjük ezt a pontot, akár helyrehozhatatlan hibát, sérülést is okozhatunk nyakékünkön.

Ha megfogadják tanácsainkat, sokáig örülhetnek eredeti és szép állapotú arany ékszereiknek.