A legjobb erdélyi sípályák

A síelés töretlen népszerűségnek örvend azóta, hogy a 19. században az északi országokból elindult világhódító útjára. Mint minden testmozgás, jót tesz az egészségnek, ugyanakkor szórakoztató és kikapcsoló tevékenység, ami lehetővé teszi, hogy kiszakadjunk a mindennapi rutinból és kicsit jobban érezzük magunkat. A síelés lehetőséget biztosít a téli környezet, erdők, hegyek megismerésére, és a friss levegőn való tartózkodás jótékony hatású lehet a lélekre is. A sízést minden korosztálynak ajánlják, hiszen számos előnnyel jár: nemcsak kiváló kardióedzés, hanem edzi a fő izomcsoportokat is, mivel az egész testünket megmozgatja.

Egy sífelszerelés általában a következőkből áll: a sícipő a lábunkon tartja a sílécet, és lehetővé teszi, hogy könnyen mozogjunk a hóban. A síléc a fő eszköz a síeléshez. A sílécek mérete és formája eltérő lehet, és a síelő igényeinek megfelelően választhatók. A síbakancs a sícipőt a síléchez rögzíti, így biztosítva, hogy a lábunk és a síléc együtt mozogjanak. A síruha olyan ruházat, amely megfelelően melegíti a testet a hideg időben, és lehetővé teszi a mozgást a hóban. A síruhák általában víz- és szélállóak, és megfelelően légáteresztőek. Végül pedig a símaszk is fontos, aminek az a szerepe, hogy védi az arcot a hidegtől és a napfénytől. Ezen kívül még számos egyéb eszközt is használhatunk a síeléshez, mint például síüveg, síkötél, vagy síbot. A sífelszerelés más elemeit a síelő igényei és preferenciái alapján választhatja meg.

A legjobb erdélyi sípályákon a sífelszerelést lehet kölcsönözni is, nem muszáj befektetni hatalmas összegeket azért, hogy évente néhányszor elővegyük a felszerelést. Nem kivétel a szovátai sípálya sem. A pálya mellett remek kölcsönző működik, így akár felszerelés nélkül, hirtelen ötlettől vezérelve is elszánhatjuk magunkat a sízés kipróbálására. A síkölcsönzés tökéletes megoldás, ha nem rendelkezünk saját sífelszereléssel, vagy ha csak ritkán síelünk, és nem éri meg nekünk saját felszerelést vásárolni. Így lehetőségünk nyílik a síelés örömének kipróbálására, anélkül, hogy túl sok pénzt kellene költenünk a felszerelésre. A síkölcsönzők általában széles választékot kínálnak a különböző sífelszerelésekből, így biztosan találunk olyat, ami megfelel az igényeinknek. A síkölcsönzés lehetőséget biztosít a felszerelés kipróbálására, mielőtt végleges döntést hoznánk a saját felszerelés vásárlásáról.

A szovátai sípályán a sízés szerelmeseinek egy viszonylag meredek, egy kilométer hosszú nagy pálya áll rendelkezésre, de van a kezdők részére egy 300 méteres is. A kisebbik sípálya mellett két szánkópályát is kialakítottak, ott főleg a családosok, kisgyerekesek szánkóznak. Ha Maros megyébe látogatsz a téli időszakban, ne hagyd ki a szovátai sípályát sem, és egyúttal meg is szállhatsz a gyógyvizeiről híres üdülővárosban. Szovátán számos hotel, panzió, vendégház van, amely wellness-szolgáltatással is rendelkezik. 

Egyébként valamikor több tíz ezer évvel ezelőtt találták fel a síelést, természetesen Északon, és nyilván pragmatikus megfontolásokból: gyorsabban lehetett sítalpakon eljutni egyik helyről a másikra a nagy hóban, jégen. Sokáig csak az északi népek körében volt ismert, aztán 1864-ben egy hoteltulajdonos a svájci St. Moritzban megismertette angol vendégeit a síeléssel, és nem várt sikert aratott, a következő téltől a svájci üdülő összes szállodája tele volt. Az 1878-as Párizsi Világkiállításon már a norvég pavilonban síléceket állítottak ki, amelyeket meg is lehetett vásárolni – ez újabb lökést adott a síelés globális elterjedésének.

Erdélyben feltehetően a legelső síelő Hangay Oktáv volt, az egyébként veszprémi születésű diákturista-mozgalomindító, az Erdélyi Kárpát Egyesület egyik alapítója, a kolozsvári Kereskedelmi Akadémia tanára, okleveles vegyész. Hangay 1890 telén kezdett síelni a Kolozsvár környéki dombokon. Ő alapította az első erdélyi síklubot is. Emléke előtt az EKE a Hangay Oktáv Családi Síversennyel tiszteleg.