A chili con carne, avagy mitõl mexikói a chilis bab

Van egy étel, amit a családunkban leginkább Bud Spencer tett népszerűvé és ez az úgynevezett hagymás bab. Persze ennek is nagyon sok változata létezik. Az egyik a gyors chilis bab, ami sok más chilis bab recepttel együtt a receptneked.hu oldalán olvashatsz. Érdemes kipróbálni, mert nagyon hamar elkészíthető és laktató egy tál étel, akár ebédre, akár vacsorára.

Az eredeti chilis bab – a chili con carne jelentése chilis hús – sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, sem paradicsomot nem tartalmazott, de sört igen. Az eredeti étel még babot sem tartalmazott: egy csípős, paprikás húst készítettek, amit kukoricakenyérrel vagy tortrillával fogyasztottak.

Aztán valaki, hogy a húst kiegészítette babbal és így jött létre – mexikói chili con carne, ahogy nálunk is ismerik. Sokan Mexikóból származtatják a chilis babot, pedig eredetileg az USA déli államaiból csak a 19. században jutott át Mexikóba. A gyors chilis bab előnye, hogy hús helyett füstölt szalonnával készül. A chili paprikák jóval erősebbek, csípősebbek a nálunk termesztett paprikáknál, csípősségük mértéke a kapszaicin tartalmuktól függ.

Már a maják és az aztékok is felismerték a kapszaicin jótékony hatását, köztudott, hogy rendszeres fogyasztása többek között serkenti az emésztést, regenerálja a gyomor nyálkahártyáját. Azonban a gyors chilis bab elkészítésénél ajánlatos a chilivel óvatosan bánni, különösen, ha gyerekek is fogyasztanak az ételből.